Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kezelés eszközei

2009.03.27

Az asztma eszköztára

Diagnosztika

Meg lehet előre jósolni, hogy mikor lesz az asztmás rosszullét? Nagy valószínűséggel igen, mivel kapható már olyan egyszerű készülék, amely a csúcsáramlás mérésére szolgál. Azt a legnagyobb áramlási sebességet, amellyel a levegőt kifújjuk, csúcsáramlásnak nevezzük. A levegő kiáramlási sebessége a légutak tágasságától függ. Mindebből az következik, hogy a csúcsáramlás mérésével a hörgők aktuális állapotára lehet következtetni. Az eszköz használata egyszerű, könnyű. Segítségével már a panaszok előtt fény derülhet a kedvezőtlen változásokra.

Kezelés

Az asztmás tünetek kezelésében és megelőzésében a gyógyszerezésen túl alapvető szerepet játszik az inhalációs készítmények alkalmazása. Inhalációval, azaz a gyógyszer belégzésével közvetlenül a légutakba, tüdőbe kerül a hatóanyag.
Az asztma inhalációs kezelésének előnyeiről számos tudományos vizsgálat ad tanúbizonyságot. Nagy előnye, hogy a hatóanyag pont arra a területre kerül, ahova hatást kell kifejteni, így az esetleges többi szervet érintő mellékhatások kialakulása minimálisra csökkenthető. Emellett a légutak helyi irritációja (por, hideg levegő, stb.) is gátolható.

Melyek az inhalációs eszközök kedvező tulajdonságai?

Először is a méretük: zsebben elférnek, emellett könnyűek, és nem látszik rajtuk, hogy gyógyászati segédeszközök. Használatuk egyszerű még roham alatt is, újratölthetők vagy eldobhatók. Sok eszközön számláló jelzi a gyógyszeradagot, így előre lehet tudni, hogy mikor ürül ki a készülék.

Adagolós aeroszol (spray)
A hatóanyag hajtógáz segítségével jut a légutakba egy mély belégzés segítségével. Nagyon fontos a megfelelő használat, ezért megfontolandó hét éves kor alatti alkalmazása. Ügyelni kell a lassú belégzésre, mely után egy 10 másodperces légzésvisszatartás következik. Mellékhatást az esetek nagy részében nem vált ki, de alkalmazása közben köhögés jelentkezhet.

Porbelégző
A gyógyszert porszemcsék formájában lélegezzük be, hajtógáz nélkül. A porbelégzőt - a spray-vel ellentétben - gyors belégzéssel kell megszívni, mert így nagyobb mennyiségű hatóanyag tud a légutakba jutni. Belefújni viszont nem szabad.

Toldalékok (babyhaler, nebuhaler, NES-spacer, aerochamber)
Használata lényegesen egyszerűbb, mint az aeroszoloké, mivel a permet egy tartályba jut, majd többszöri be- és kilégzéssel, a hatóanyag a tüdőbe kerül. Nagyon kis mértékben áramlik a gyógyszer a vérpályába, így szinte csak lokálisan fejt ki hatást. A 90-es évek óta nemcsak az iskolás korosztály, hanem általa a csecsemők és kisdedek kezelése is megoldottá vált.
Az eszköz használata szájrész bevételével történik. Az adagot több kisebb egyenletes légzéssel kell belélegezni, ügyelve arra, hogy egyszerre csak egy adag kerüljön belégzésre. Az eszköz használata csupán méretét tekintve nehézkes. Három éves kor fölött minden nehézség nélkül lehet a csutorás toldalékot használni, három éves kor alatt maszk illeszthető a toldalékhoz.

Gépi porlasztó
Szájcsutorával vagy maszkkal használható. Az apró cseppekké vagy köddé alakított gyógyszert a beteg 15-20 perc alatt lélegzi be. Azok a kisgyermekek is tudják alkalmazni, akiknek a toldalékok használata nehezen megy.